Internațional

Regina Barbadosului, pentru ultima zi

Această insulă din Caraibe va deveni cea mai nouă republică din lume după ce Regina Elisabeta va fi înlăturată din funcția de șef al statului
Regina Barbadosului, pentru ultima zi

Regina Elisabeta va avea un tărâm mai puțin după această zi, când Barbados își va rupe ultimele legături imperiale cu Marea Britanie. Barbados o va înlătura astfel pe Regina Elisabeta în vârstă de 95 de ani din funcția de șef al statului și se va declara republică.

Fosta colonie britanică - care și-a câștigat independența în 1966 -și-a reînviat planul de a deveni republică în septembrie anul trecut, guvernatorul general al țării, Sandra Mason, afirmând: „a sosit timpul să lăsăm pe deplin trecutul nostru colonial în urmă”.
Mason, un fost jurist în vârstă de aproape 73 de ani, va depune jurământul ca primul președinte al națiunii insulare cu puțin sub 300.000 de oameni, la o ceremonie luni seara târziu. Parlamentul Barbadian l-a ales pe Mason luna trecută.


Palatul Buckingham spune că respectă decizia insulei Barbados, dar sub declarațiile publice care subliniază prieteniile de durată va exista o oarecare neliniște. Astfel, prințul de Wales a zburat în Barbados pentru ceremonia de predare de luni în Piața Eroilor Naționali în calitate de reprezentant al Reginei, dar și în rolul său de succesor al acesteia ca șef al Commonwealth-ului (Barbados va rămâne totuși în Commonwealth).
Prințul Charles va vedea un ultim salut adus monarhiei britanice.


Adevărul sumbru din spatele caselor impunătoare ale Marii Britanii


Barbados a fost cea mai veche colonie a Marii Britanii, stabilită în 1627 și guvernată într-un mod neîntrerupt de Coroana Engleză până în 1966. Așadar, după aproape 400 de ani de când prima navă engleză a sosit în cea mai estică dintre insulele Caraibelor, se va schimba forma de conducere politică.

Conform profesorului de istorie imperială și globală la Kings College din Londra, Richard Drayton, "Barbados a oferit și o sursă importantă de bogăție privată în Anglia secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. În Barbados, englezii adoptă mai întâi legi, care disting drepturile oamenilor pe care îi numesc „negri” de cei care nu sunt, această prioritate în ceea ce privește economia și dreptul este transferată apoi în Jamaica, Carolina și restul Caraibelor."

 

Surse: CNN, BBC

LIKE onportalro