Social

Ce este ozonul și cum poate fi folosit împotriva afecţiunii COVID-19?

În condiţiile în care coronavirusul COVID-19 afectează în acest moment 153 de ţări şi teritorii din întreaga lume dar şi o navă de croazieră ”Diamond Princess”, atenţia oamenilor de ştiinţă se îndreaptă către ozon, cel mai puternic dezinfectant folosit de mult timp atât în domeniul industrial cât și casnic
Ce este ozonul și cum poate fi folosit împotriva afecţiunii COVID-19?

COVID-19 afectează peste 150 de țări, această boală ținând capul de afiș al tuturor canalelor media, toate raportându-se la situațiile privind evoluția focarelor ce se găsesc pe site-ul https://www.worldometers.info/coronavirus.

Coronavirusuri. COVID-19 și SARS-CoV-2: boala și virusul

Pentru început trebuie făcută distincția între boală și virusul care o cauzează. Deși inițial, a fost numit ”2019 novel coronavirus”, denumirea oficială pentru virus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) iar pentru afecțiune COVID-19.

 

De ce afecțiunea și virusul au denumiri diferite?
În majoritatea cazurilor, boala și virusul au denumiri diferite. De exemplu, HIV este virusul care cauzează SIDA. Dar câți cunosc virusul care determină rubeola? Sunt două procese diferite în numirea acestora. Virușii sunt denumiți de către virologii și o comunitate mai largă de știință (International Committee on Taxonomy of Viruses -ICTV) după structura lor genetică pentru a facilita testele de diagnoză, vaccinarea și medicamentele. Iar bolile sunt denumite de către Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization - WHO) pentru a facilita discuțiile despre prevenție, răspândire, modalitățile de transmitere, severitate și tratament.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății  (WHO - World Health Organization), coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși care provoacă boli care variază de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV). Însă, COVID-19 nu fusese identificat anterior la om.


Ozon-ul. Definiție și aplicabilitate

În expunerea privind importanța ozonului în prevenirea răspândirii focarului de coronavirus dar și în eliminarea acestuiaZhou Muzhi, profesor la Universitatea Tokyo Keizai din Japonia și președinte al Institutului Cloud River Urban Research, răspunde la câteva probleme legate de această epidemie.

Straturi atmosferaPentru a înțelege mai bine utilitatea acestui gaz, profesorul face referire mai întâi la importanța ozonului din stratosferă în concentrație de la 10 la 20 ppm (părți per milion), unde absoarbe radiațiile solare UV funcționând ca un scut protejând viața de pe pământ. Ozonul este un gaz format din trei atomi de oxigen (O3) fiind creat în principal de radiațiile ultraviolete care, datorită energiei mari, lovesc și împart moleculele de oxigen (O2) în doi atomi. Un atom de oxigen eliberat se combină cu o moleculă de oxigen formând molecula de ozon.

Ca alotrop al oxigenului, gazul albastru pal are un miros înțepător. Cuvântul ozon provine de la cuvântul grecesc OZEIN, care înseamnă „a mirosi”.


În cele ce urmează, Zhou Muzhi explică procesul cum se formează ozonul pur din natură (troposferă) și importanța lui distrugerea microbilor, bacteriilor și virușilor.
 

De exemplu, o formă prin care ozonul este produs în mod natural este prin excitarea electrică a moleculelor de oxigen la lumină. Datorită efectului de purificare a ozonului, aerul este de obicei mai răcoritor după tunete și fulgere. Un alt exemplu ar fi aerul răcoritor din pădure din cauza concentrației mari de ozon.Mai mult, în concentrații mici, deși este inofensiv pentru viețuitoarele mari, ozonul poate reprezenta amenințări grave pentru microorganisme. Funcționând ca un puternic agent oxidant, ozonul a redus înmulțirea microbilor, asigurând un echilibru ecologic. Conform unui studiu japonez, chiar și o concentrație redusă de ozon este capabilă să omoare bacteriile, virușii și mucegaiurile, dacă se oferă suficientă expunere.


SARS a făcut ravagii din iarna anului 2002 și până în primăvara anului 2003, provocând o panică extremă în societate. Cu toate acestea, a dispărut brusc în jurul lunii mai și iunie, lăsând loc diverselor speculații. Inițial, cercetătorii au căutat o corelație între viruși și temperatură / umiditate, considerând că activitatea virusului ar fi ridicată în perioada rece și ar scădea pe măsură ce temperatura și umiditatea cresc. Cu toate acestea, experimentele au arătat că schimbările de temperatură de zi cu zi nu afectează foarte mult virusul, dar umiditatea ridicată poate crește eficient rata mortalității acestuia.

Pe baza observațiilor stratului de ozon de către Agenția Meteorologică din Japonia în localitățile Sapporo, Tsukuba, Kagoshima și Naha - așezate de la nord la sud, Zhou Muzhi împreună cu Zhang Yue, președintele companiei BROAD Group din China, au alcătuit o teorie conform căreia ozonul, cu gradul său dezinfectant, ar fi adevărata „mână a lui Dumnezeu”.

Ipotezele teoriei sunt:
-    concentrația de ozon care se schimbă semnificativ odată cu anotimpurile (scăzută toamna și iarna și ridicată primăvara și vara)
-    variațiile acestor concentrații de la o regiune la alta (mai mare în regiunile nordice și mai mică în regiunile sudice)
-    cu cât razele ultraviolete sunt mai puternice cu atât mai repede se dezasociază moleculele de oxigen, însă, de exemplu în regiunile ecuatoriale, unde şi temperatura este mai ridicată şi viteza de dezasociere a ozonului este, de asemenea, mai rapidă
-    circulația atmosferică la scară terestră poate transporta ozonul în alte regiuni


Timp de mai bine de 100 de ani, ozonul a fost folosit pe scară largă pentru dezinfectare, sterilizare, dezodorizare, dezintoxicare datorită puternicei sale oxidabilități, o adevărată armă împotriva viruşilor.

De ce ozonul ar trebui adoptat ca armă împotriva COVID-19?

Menționăm trei mari avantaje:
-    Acoperire completă. Spre deosebire de sterilizarea cu ultraviolete, ozonul creat de generatoarele de ozon poate pătrunde în fiecare colț al mediului supus ozonizării
-    Grad de dezinfectare ridicat. Oxidarea bacteriilor și virusului se realizează fără reziduuri otrăvitoare. Contrar, dezinfectanții chimici sunt dăunători organismului uman dar lasă și numeroase reziduuri otrăvitoare.
-    Adaptabilitate. Echipamentele de producere a ozonului pot fi folosite pentru diferite medii, de la automobile, autobuze, avioane până la apartamente sau hale industriale.


Conform rezultatelor experimentului realizat de laboratorul național P3 condus de profesorul Li Zelin, ozonul omoară virusul SARS în proporție de 99,22%. Virusul găsit în Wuhan și virusul SARS aparțin familiei coronavirus. Cercetătorii au descoperit că noul coronavirus este similar în proporție de 80% virusului SARS în secvențele lor de genom şi în acest moment există mai mult de 17 studii ştiinţifice care demonstrează că ozonul poate distruge coronavirusurile SARS.

Zhang Yue a donat deja generatoare de ozon spitalului Huoshenshan (spital de urgență construit în perioada 23 ianuarie 2020 - 2 februarie 2020, ca răspuns la focarul de coronavirus 2019-2020) şi altor clinici conexe în speranța că aceste echipamente pot juca un rol în protejarea vieții medicilor și salvarea pacienților infectați.

De asemenea, Robert Smith, președinte și Director Executiv al companiei Quail Systems din SUA, a declarat: ”De decenii, am văzut cum ozonul este opțiunea cea mai sigură și eficientă din punct de vedere al costului pentru protejarea oamenilor față de viruși periculoși și mortali și față de alte amenințări. A fost dovedit că ozonul a omorât coronavirusul SARS. Noul tip din 2019 este asemănător cu SARS și anticipăm că ozonul va putea elimina noua sursă a COVID-19”.

În concentraţii mai mari apare un miros înțepător devenind toxic pentru organismele vii, de aceea ozonizarea încăperilor se face în lipsa plantelor sau animalelor de companie.


Cum omoară ozonul un virus?

Virusurile sunt particule mici, independente, construite din cristale și macromolecule care se înmulțesc numai în interiorul celulei gazdă. Noul coronavirus este considerat un „virus învăluit”, acest tip fiind mai sensibil la acțiunile fizico-chimice. După cum am menționat anterior, în urma studiilor, peste 99% din virusuri au fost distruși după doar 30 de secunde de expunere la ozon.

Conform studiului publicat pe raportuldegarda.ro, SARS-CoV-2 este un β-coronavirus cu anvelopă și informația genetică sub forma ARN. Proteinele non-structurale ale SARS-CoV-2 sunt polimeraza ARN, helicaza și proteazele similare 3-chemotripsinei și papainei, și ar putea constitui ținte terapeutice pentru antiviralele studiate. În jurul moleculei de ARN se află proteinele structurale virale, dintre care cea mai importantă este proteina S, care are funcția de legare de enzima de conversie a angiotensinogenului II (ECA2), cu rol de receptor în cazul virusurilor SARS-CoV-2 și SARS. În plus, proteina S este modificată de către TMPRSS2 (proteinaza transmembranară-serină 2), modificare care facilitează intrarea particulelor virale în celulă.

Ozonul distruge virusurile prin difuzarea prin stratul proteic în miezul acidului nucleic, ceea ce duce la deteriorarea ARN-ului viral. La concentrații mai mari, ozonul distruge învelișul proteic exterior prin oxidare.

Mai multe detalii legate de procesul de ozonizare, generatoare de ozon, durata de expunere în funcție de suprafață sau volumul încăperilor puteți găsi pe www.ozoneodor.ro.

 

Surse: worldometers.info, raportuldegarda.ro, china.org.cn, finance.yahoo.com, ozoneodor.ro

LIKE onportalro