Dintre toate țările lumii, mai bine de 100 au refuzat să treacă la ora de vară, respectiv la cea de iarnă, din diferite motive legate de repercursiuni asupra psihicului, generarea stărilor de nervozitate, stres, oboseală sau chiar din considerente religioase.
Curiozități:
- În Africa, doar trei state trec la ora de vară, respectiv ora de iarnă: Namibia, Tunisia și Egipt
- În SUA, în Arizona și Hawaii nu se schimbă ora
- În Europa, tările care nu schimbă ora sunt Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.
Deși Benjamin Franklin este considerat părintele orei de vară, conceptul modern îi este atribuit lui George Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă.
Benjamin Franklin, diplomat, om de știință, inventator, filosof, profesor, om politic, și unul dintre Fondatorii Statelor Unite ale Americii, pe când era ambasador la Paris și-a arătat sprijinul pentru poporul francez printr-o scrisoare publicată în "Journal de Paris", în 1784. În eseu, Franklin menționează că, trezindu-se la 6 dimineața, a constatat că soarele răsărise deja: „Am văzut-o cu ochii mei. Și, după ce am repetat această observație în trei dimineți următoare, am găsit întotdeauna exact același rezultat.”
Aspectul economic al propunerii ca lumea să se trezească mai devreme era că s-ar economisi o parte din bani consumați seara pe lumânări. Conștient de reacțiile opozanților, Franklin propunea și măsuri precum taxe pe obloane sau raționalizarea vânzărilor de lumânări impuse de polițiști: „Toată dificultatea va fi în primele două sau trei zile”.
După mai mult de 200 de ani, scriitorul american Michael Downing se întreba dacă Franklin a fost serios sau doar îi numea subtil leneși pe francezi.
După principiul “fiecare cu ce-l doare”, în 1895, entomologul George Hudson propunea un schimb de două ore pentru a avea mai mult timp după programul de lucru pentru a surprinde insectele pe timp de vară.
Conceptul a reapărut în timpul Primului Război Mondial ca o modalitate de a economisi energie. Ideea era ca oamenii să petreacă mai mult timp afară și mai puțin timp înăuntru, cu luminile aprinse noaptea și, prin urmare, să economisească energie electrică. Legea „pentru a salva lumina zilei” a fost adoptată de Congres în 1918. După război, totuși, guvernele statelor au fost lăsate să decidă dacă doreau să continue cu schimbarea orei.
Istoria s-a repetat și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
România, UE
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943 şi 1979, practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.
Recent, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre trebuind să decidă până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se producă efectul propunerii. Din multe considerente printer care și funcționarea pieței unice procesul nu s-a realizat.