Dintre aceste teorii, cea mai solidă din punct de vedere istoric ar fi cea cu origine franceză din anul 1564.
Anul Nou se aniversa pe 25 martie în majoritatea orașelor europene cu o sărbătoare care ținea în unele zone ale Franței până pe 1 aprilie.
Carol al IX-lea al Franței (Charles IX) urcă pe tron în anul 1560 la doar zece ani, după moartea prematură a fratelui său Francisc al II-lea. În timpul domniei lui Carol al IX-lea, data celebrării Anului Nou a fost schimbată pe 1 ianuarie odată cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Însă nu toată populația a aflat în următorii ani de această schimbare, continuând să sărbatorească trecerea în Noul An pe 1 aprilie. Ceilalți, pentru a-i tachina, le trimiteau de 1 aprilie cadouri în glumă, aceste manifestări generalizându-se într-un obicei. Deși trecerea la calendarul gregorian a fost hotărâtă prin Conciliul de la Trent în 1563, schimbarea oficială a avut loc abia în 1582.
În prezent, pe lângă micile farse între prieteni și colegi, mass-media și marile companii folosesc aceasta zi prin crearea unor farse elaborate, de multe ori adevărate lovituri de marketing, nu de puține ori raportate la concurență.