Bani și afaceri

BNR lansează pe 1 decembrie bancnota de 20 de lei

Noua bancnotă va fi prezentată publicului într-o conferință de presă vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00, susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, dl. Mugur Isărescu
BNR lansează pe 1 decembrie bancnota de 20 de lei

Programată inițial a fi lansată în 2020, noua bancnotă va fi prezentată vineri într-o conferință de presă, urmând a intra în circulație pe 1 decembrie.
Pe noua bancnotă cu valoare nominală de 20 de lei, imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, va fi prezentă o personalitate feminină. Ecaterina Teodoroiu este prima femeie care va fi reprezentată pe o bancnotă cu putere circulatorie.

Bancnota va avea culoare predominant verde oliv și dimensiunile 136 x 77 mm.

Conform BNR, pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.


140 de ani de la emiterea primei bancnote de către Banca Națională
 

Prima bancnotă tipărită de BNR


Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți, prețul de vânzare fiind de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

LIKE onportalro