Tehnologie

Cercetătorii de la o Universitate din Arabia Saudită au găsit o soluție pentru a extrage litiu din apa mărilor

Litiul este un element primordial pentru bateriile care alimentewază autovehiculele, însă cererea în creştere de litiu va epuiza rezervele terestre până în 2080 conform specialiștilor. Pe de altă parte, oceanele conțin de aproximativ 5.000 de ori mai mult litiu decât solul.
Cercetătorii de la o Universitate din Arabia Saudită au găsit o soluție pentru a extrage litiu din apa mărilor

Oceanele și mările reprezintă un furnizor mai mare de litiu decât solul, dar la concentrații extrem de scăzute de aproximativ 0,2 părți pe milion (ppm). Ionii mai mari, inclusiv sodiu, magneziu și potasiu, sunt prezenți în apa de mare la concentrații mult mai mari; cu toate acestea, eforturile anterioare de a extrage litiul din acest amestec nu au dat mari rezultate.


Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah (KAUST) au dezvoltat un sistem viabil din punct de vedere economic, rezolvând problema cu o celulă electrochimică cu membrană ceramică din oxid de titan le litiu lantan (LLTO). Structura sa cristalină conține găuri suficient de largi încât să permită trecerea ionilor de litiu în timp ce blochează ioni metalici mai mari.

Cercetătorii au testat sistemul folosind apa de mare din Marea Roșie. La o tensiune de 3,25 V, celula generează hidrogen gazos la catod și gaz clor la anod. Cercetătorii estimează că celula ar avea nevoie doar de 5 dolari de energie electrică pentru a extrage 1 kilogram de litiu din apa de mare. Valoarea hidrogenului și a clorului produse de celulă ar compensa cu mult acest cost, iar apa de mare reziduală ar putea fi utilizată și în instalațiile de desalinizare pentru a furniza apă dulce.

LIKE onportalro