Tehnologie

Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani, în ziua pi

Astrofizicianul a decedat la primele ore ale zilei de miercuri, 14 martie, cunoscută și ca ziua pi, π
Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani, în ziua pi

Atât data naşterii cât şi a decesului lui Stephen Hawking au o încărcătură însemnată. Fizicianul s-a născut la 8 ianuarie 1942 la Oxford, Marea Britanie. 8 ianuarie este data la care s-a stins Galileo Galilei, fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Mai mult, în anul în care s-a născut Stephen Hawking se aniversau exact 300 de ani de la dispariția lui Galilei. 14 martie este ziua în care s-a născut părintele teoriei relativității, Albert Einstein, fizician teoretician de etnie evreiască. În plus, datorită cifrelor 3, 1 și 4 data de 14 martie în format lună/zi este numită și ziua pi, π.


Stephen Hawking a fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge.

Născut într-o familie de intelectuali, Hawking a câştigat o bursă la Universitatea Oxford în 1959, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Cambridge pentru a efectua cercetări în domeniul cosmologiei.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. Deși, la diagnosticare i s-au dat maximum 2 ani de trăit, Hawking a continuat să lucreze, s-a căsătorit în 1965 cu Jane Wilde, având și trei copii, iar în 1995 divorțează după o separare de cinci ani. Paralizia progresează și, cu timpul, devine complet imobilizat. În 2017, cunoscutul astrofizician declarase pentru BBC că nu s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 75 de ani.


La vârsta de 32 de ani, fizicianul a devenit Fellow of the Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie academică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit Lucasian Professor of Mathematics la Universitatea Cambridge - ocupând postul deţinut odată de Isaac Newton.


Hawking a devenit cunoscut la nivel mondial în urma publicării cărții "Scurtă istorie a timpului / A Brief History of Time", un bestseller din 1988, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

De-a lungul anilor, fizicianul a fost autorul sau co-autorul unui total de 15 cărți.

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani, la primele ore ale zilei de 14 martie 2018, în locuința sa din Cambridge. Ca o altă curiozitate, Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton) a murit tot la vârsta de 76 de ani.

LIKE onportalro