Carte

Tripitaka Koreana va fi deschisă publicului pentru prima dată

Tripitaka Koreana este o colecție de scripturi budiste scrise pe blocuri din lemn ce va fi accesibilă publicului în fiecare sâmbătă și duminică începând cu această lună
Tripitaka Koreana va fi deschisă publicului pentru prima dată

Considerat cel mai cuprinzător set de scripturi budiste găsite până în prezent, Tripitaka Koreana sau "Palman Daejanggyeong" în coreeană ("80.000 de Tripitaka") cuprinde însemnări budiste din secolul al XIII-lea sculptate pe mai mult de 80.000 de blocuri din lemn.

Fiecare bloc de lemn măsoară 24 de centimetri înălțime și 70 de centimetri în lungime.  Grosimea blocurilor variază de la 2,6 la 4 centimetri și fiecare cântărește aproximativ trei până la patru kilograme. Blocurile de lemn ar fi aproape la fel de înalte ca Muntele Baekdu la 2,74 km dacă ar fi suprapuse și ar măsura 60 km lungime dacă ar fi aliniate și ar cântări în total 280 de tone. Blocurile de lemn sunt în stare bună, fără deformare în ciuda faptului că au fost create cu mai bine de 750 de ani în urmă.

Acestea sunt depozitate în sala Janggyeong Panjeon ,Templul Haeinsa, în Hapcheon din provincia Gyeongsang din sudul Coreei de Sud. Sala de depozitare a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.


Potrivit Templului Haeinsa, programul de vizite va începe pe 19 iunie, permițând oamenilor să privească în interiorului Janggyeong Panjeon de două ori pe zi, sâmbăta și duminica, la 10 dimineața și la 14.00.

Oamenii ar trebui să facă rezervări online pentru a se alătura turului de 50 de minute, fiind permise maximum 20 de persoane pentru fiecare interval de timp.

Templul a declarat că este prima dată când Tripitaka Koreana, o comoară națională inclusă în Registrul Memoria Lumii UNESCO, este deschisă publicului de la realizarea sa în secolul al XIII-lea.
 

Sursa: k-odyssey.com

Foto: koreaherald.com

LIKE onportalro