Film

A murit Gene Deitch, regizorul unor desene animate ca Tom și Jerry sau Popeye Marinarul

Născut în 1924 la Chicago, Gene Deitch s-a stins din viaţă la 95 de ani la Praga, Republica Cehă
A murit Gene Deitch, regizorul unor desene animate ca Tom și Jerry sau Popeye Marinarul

Deitch s-a născut pe 8 august 1924 în Chicago, în 1955 și-a făcut ucenicia la studioul de animație United Productions of America (UPA), iar ulterior a devenit directorul creativ al Terrytoons, creând personaje precum Sidney the Elephant, Gaston Le Crayon și Clint Clobber.
La începutul anului 1958, scurt metrajul său de animație Sidney's Family Tree a fost nominalizat la un premiu Oscar, urmând ca în cursul aceluiași an să fie concediat de la Terrytoons și să-și înființeze propriul studio în New York, numit Gene Deitch Associates, Inc., care producea în principal reclame de televiziune.
 

Gene Deitch


În 1959, după ce a vizitat Praga cu intenția doar pentru zece zile, a hotărât să se mute permanent în capitala Cehoslovaciei după ce a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Zdena. A continuat să muncească din spatele ”Cortinei de fier”, iar în 1961, obține un Oscar pentru ”Munro” la categoria Cel mai bun scurt metraj animat. A mai fost nominalizat, de asemenea, pentru acelaşi premiu de două ori în 1964 pentru „Here's Nudnik” şi pentru „How to Avoid Friendship”.

Gene Deitch a regizat 12 episoade din „Tom şi Jerry”, precum şi câteva din seriile „Popeye Marinarul”.

A captat viaţa sa în Cehoslovacia comunistă şi, mai târziu, din Republica Cehă de după 1989 în cartea sa de memorii numită „Din dragoste pentru Praga”.

Gene Deitch s-a stins din viaţă la 95 de ani, joi noaptea, 16 aprilie 2020, în apartamentul său din Praga.

 

 

LIKE onportalro