Istorie universală

20 de ani de la atentatele de la World Trade Center şi Pentagon

La 11 septembrie 2001, o serie de linii aeriene din SUA au fost deturnate, atacurile sinucigașe fiind comise de 19 militanți Al-Qaida, condusă de Osama bin Laden
20 de ani de la atentatele de la World Trade Center şi Pentagon

Atacurile comise pe teritoriul american au constat din lovirea turnurilor gemene de 110 etaje ale complexului World Trade Center din New York, și a Pentagonului, un alt avion cu 40 de pasageri și membri ai echipajului prăbușindu-se pe un câmp în apropiere de Shanksville, Pennsylvania.

La 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington și Pennsylvania. Conform unui raport din 2004, toţi cei 19 atacatori erau membri ai organizaţiei teroriste Al-Qaida, 15 dintre ei provenind din Arabia Saudită.

La mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie, preşedintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaida şi prinderii lui Osama Bin Laden, consideraţi responsabili de atentate. Cu toate acestea, abia în 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan.

După aproape 20 de ani de prezenţă în Afganistan, Statele Unite şi NATO au început, la 1 mai 2021, retragerea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii lansând ofensiva după ce preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a fugit din ţară. Guvernul afgan a căzut iar talibanii au preluat complet controlul ţării, aceştia ocupând și capitala Kabul pe 15 august 2021.

Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, a declarat, după ce Afganistanul a fost ocupat de talibani, că “misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată”, motivând că singurul scop a fost acela de a împiedica organizarea unui atac terorist pe teritoriul american.

 

Sursa: stirileprotv.ro

LIKE onportalro