Muzică

A murit celebrul compozitor italian Ennio Morricone

Ennio Morricone, celebru pentru coloanele sonore a numeroase filme, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, la o clinică din Roma
A murit celebrul compozitor italian Ennio Morricone

Nominalizat pentru încă șase premii, Morricone a câștigat primul Oscar în 2016 pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight”. În 2007 el a mai primit un Oscar onorific pentru contribuția magnifică la arta muzicii pentru film.

Ennio Morricone, a compus muzică pentru mai mult de 500 de filme și seriale, și, deși doar 30 au fost pentru cele western, acestea sunt cele mai cunoscute precum „For a Fistful of Dollars”, „Mission” sau „Once Upon a Time in America”.

„Muzica este indispensabilă, deoarece filmele mele ar putea fi practic filme silențioase, dialogul contează relativ puțin și astfel muzica subliniază acțiuni și sentimente mai mult decât dialogul”, a spus odată Sergio Leone, care a murit în 1989. "L-am făcut să scrie muzica înainte de filmare, într-adevăr ca parte a scenariului în sine", a mai spus Leone, regizorul unor filme ca The Good, The Bad and the Ugly și Once Upon A Time In The West.

Stilul diferit şi atenţia acordată de Morricone anumitor instrumente sau sunete au adus o contribuţie majoră multor filme cum ar fi concentrația asupra unui instrument - de exemplu trompeta în The Good, the Bad and the Ugly sau oboi pe un fundal luxuriant reverent din The Mission. Compozitorului i-a plăcut sunetul chitarei electrice și a harpei evreilor și a folosit fluiere, clopotele bisericii, lovituri de bici, urlete de coiot, păsări ciripitoare, ceasuri de tâmplărie, împușcături și voci ale femeilor pentru a adăuga texturi speciale la partituri care nu sunt asociate cu aranjamentul tipic al studioului.

"Toate tipurile de sunete pot fi utile pentru a transmite emoție ... este muzica formată din sunetul realității", a spus Ennio Morricone.

Un lucru puţin ciudat este că nu a lucrat niciodată cu regizorul Eastwood, deși a fost rugat, decizie pe care a regretat-o ulterior. De asemenea a ratat și ocazia de a compune pentru filmul A Clockwork Orange din 1971 al lui Stanley Kubrick, când Leone a insistat că Morricone era ocupat să termine lucrările pentru unul din filmele sale, deși nu era așa.

Ennio MorriconeEnnio Morricone, s-a născut pe 10 noiembrie 1928 la Roma, tatăl său, Mario, a fost un trompetist, acest instrument fiind primul la care Ennio a început să cânte. A început să compună muzică de la vârsta de 6 ani.
„După război, industria cinematografică a fost destul de puternică aici în Italia ... dar aceste filme realiste noi nu aveau muzică grozavă. Aveam nevoie de bani și m-am gândit că ar fi un lucru bun să scriu partituri de film”, a declarat Morricone.


Compozitorul a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, la o clinică din Roma, pe 6 iulie 2020, relatează presa italiană. Înmormântarea lui Ennio Morricone va avea loc într-un cadru privat, „în respectul sentimentului de smerenie care i-a inspirat întotdeauna faptele”, a anunțat familia prin intermediul avocatului lor, Giorgio Assumma.
 

 

LIKE onportalro