Muzică

După 40 de ani, ABBA va lansa un nou album

Trupa suedeză va lansa un album cu piese noi pe 5 noiembrie, The Voyage, două balade fiind deja online pe canalul de YouTube al grupului
După 40 de ani, ABBA va lansa un nou album

Formația suedeză a fost înființată în 1971, sub titulatura ABBA apărând din 1973, ABBA fiind un acronim, provenind de la inițialele prenumelor celor patru protagoniști: Agnetha Falkstog, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus si Anni-Frid Lingvstad.

În 1973 participă la Eurovision cu melodia Ring-Ring, care s-a clasat pe locul 3, iar în anul următor câștigă detașat concursul cu melodia Waterloo.

Urmează o perioadă cu albume și hituri extrem de populare astfel încât succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decât cele ale companiei de autoturisme, Volvo.

Succesele enorme au fost și cauza destrămării grupului. După mulți ani de conviețuire, Benny și Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorța în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn și Agnetha, căsătoriți în 1972, divorțează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiția solistică a fetelor.

În 1981 trupa suedeză lansa cel de-al optulea album, The Visitors, după care, în anul următor, membrii formației anunțau că vor lua o pauză și că vor reveni după câțiva ani. Acest lucru nu s-a întâmplat. Agnetha și Frida și-au încercat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au retras ca autori.
 

Voyage și ”ABBAtars”


După ce, în 2018, anunțau că s-au reunit pentru a pregăti un nou material de studio, joi, 2 septembrie 2021, au făcut publice, pe canalul de youtube al trupei, două piese noi: I Still Have Faith In You și Don't Shut Me Down. Grupul a anunțat și lansarea unui nou album, Voyage, pe 5 noiembrie.

Mai mult, întreg staff-ul pregătește și o nouă experiență de concert în Londra pentru 2022. Vor apărea versiuni digitale ale membrilor, (nu holograme, persoane asociate).

Avatarurile digitale ale lui Abba, sau “Abbatars” după cum au fost numite de către Ulvaeus, au fost create folosind tehnologia de captare a mișcării, similară cu cea folosită de Andy Serkis și alții pentru a înfățișa fiarele CGI din filmele de la Hollywood: grupul a fost filmat în costume de culoare închisă pentru recreeri realiste. Wayne McGregor, artist rezident la Royal Ballet din Londra, a coregrafiat spectacolul trupei, iar o echipă de 850 de membri de la compania de efecte George Light, fondată de George Lucas, a proiectat și animat avatarurile din filmări vechi.

Conceptul de „Abbatari” a fost anunțat în 2016 de managerul muzical Simon Fuller, dar care nu va mai fi implicat în proiectul din 2022.

„Londra este cel mai bun oraș în care se află când vine vorba de divertisment, teatru, musicaluri ... Am simțit întotdeauna că britanicii ne văd ca pe ai lor” e explicat Ulvaeus alegerea oraşului britanic pentru concertul live. Întrebat şi de ce au făcut albumul şi au pregătit concertul digital, tocmai acum, după 40 de ani, Bjorn Ulvaeus a răspuns: „Am vrut să o facem înainte de a fi morți”.

 



LIKE onportalro