Cei mai bătrâni președinți
Pe 5 noiembrie 2024, SUA își aleg noul președinte. La începutul campaniei, reprezentanţii celor două partide au fost Joe Biden pentru democrați și Donald Trump pentru republicani. Cei doi se află în topul celor mai bătrâni președinți din istoria Americii.
1796: John Adams - 61 ani şi 125 de zile la depunerea jurământului
1829: Andrew Jackson - 61 de zile şi 354 de zile
1841: William Henry Harrison - 68 ani şi 23 de zile
1981: Ronald Reagan - 69 de ani şi 348 de zile
2017: Donald Trump - 70 ani şi 220 de zile
2021: Joe Biden - 78 ani şi 61 de zile
Dacă ar fi fost ales pentru un nou mandat, Joe Biden, președintele în funcție, și-ar fi doborât propriul record, dar în urma retragerii din cursa alegerilor din acest an, reprezentantul democraților a fost desemnat vicepreședintele Kamala Harris.
Violenţa din timpul campaniilor electorale
Oamenii fostului președinte Donald Trump au spus că au dejucat o a treia tentativă de asasinat la adresa sa. Totul după ce un bărbat înarmat și cu legitimații false s-a strecurat în mulțime, la mitingul său.
Trump a scăpat unei tentative de asasinat pe 13 iulie, când un bărbat înarmat a deschis focul în timpul unui miting electoral în Pennsylvania, lovindu-l la ureche şi omorând un participant.
La mijlocul lui septembrie, un bărbat a fost arestat, sub acuzaţia că a încercat să-l împuşte pe Donald Trump pe unul dintre terenurile sale de golf din Florida.
În trecut, fratele lui JFK, Robert Kennedy, „Bobby”, senator de New York, care făcea campanie în acel an pentru preşedinţia SUA, a fost împuşcat mortal într-un hotel din Los Angeles în 1968.
Câţiva ani mai târziu, în 1972, George Wallace, care făcea campanie pentru nominalizarea democraţilor, a fost ţinta unei tentative de asasinat într-un centru comercial din Maryland, care l-a lăsat paralizat pe viaţă.
Câți președinți au murit în timpul mandatului?
Istoria SUA este marcată de asasinarea a patru președinți iar alți cinci șefi de stat au scăpat la limită. Însă au fost și președinți care au murit în timpul mandatului din alte cauze.
1841: William Henry Harrison
Pe 26 martie 1841, William Henry Harrison s-a îmbolnăvit de o răceală după ce a fost prins de o ploaie torenţială. Simptomele lui s-au agravat progresiv în cele două zile care au urmat, după care a fost chemată o echipă de medici. Diagnosticul pus a fost pneumonie a lobului inferior drept, și după multiple tratamente, în seara zilei de 4 aprilie 1841, la nouă zile după ce s-a îmbolnăvit și la exact o lună după depunerea jurământului în funcție, Harrison a murit la vârsta de 68 de ani.
1850: Zachary Taylor
După ce a participat la sărbătorile legate de punerea pietrei de temelie a Monumentului Washington din 4 iulie 1850, Zachary Taylor a consumat cantități mari de apă cu gheață, lapte rece, mere verzi și cireșe, îmbolnăvindu-se grav de o boală digestivă necunoscută. Medicii foloseau tratamente populare ale vremii și în seara zilei de 9 iulie Taylor a murit la vârsta de 65 de ani.
După aceea au circulat mulți ani zvonuri că ar fi fost otrăvit de sudişti pro-sclavie până în 1991, când, pentru a stinge teoriile conspirației, medicul legist-șef din Kentucky a efectuat autopsia rămășițelor exhumate. Analizele efectuate la Laboratorul Național Oak Ridge au concluzionat că Taylor a contractat holera morbus (gastroenterită acută), deoarece Washingtonul avea canalizări deschise, iar mâncarea sau băutura lui ar fi putut fi contaminate.
1865: Abraham Lincoln
În Vinerea Mare, 14 aprilie 1865, Lincoln a fost împușcat o dată în ceafă în timp ce urmărea piesa Our American Cousin cu soția sa Mary Todd Lincoln la Ford's Theatre din Washington, D.C., când Războiul Civil se apropia de sfârșit, acesta murind în dimineața următoare, la vârsta de 56 de ani. Lincoln a fost primul președinte american care a fost ucis de un asasin.
Asasinarea președintelui Lincoln a fost planificată și realizată de binecunoscutul actor de scenă John Wilkes Booth, un simpatizant confederat, un puternic oponent al abolirii sclaviei în Statele Unite.
1881: James A. Garfield
Garfield a fost împușcat de Charles J. Guiteau la 9:30 a.m., pe 2 iulie 1881, în Washington, D.C., la mai puțin de patru luni de la începutul mandatului său ca al 20-lea președinte al națiunii. A murit 11 săptămâni mai târziu, pe 19 septembrie 1881, la vârsta de 49 de ani.
Garfield programase să părăsească Washingtonul pe 2 iulie 1881, pentru vacanța de vară. În acea zi, Guiteau l-a pândit pe președinte la gara Baltimore and Potomac Railroad, la colțul de sud-vest al actualelor străzi Sixth Street și Constitution Avenue NW, Washington, D.C. Președintele Garfield a venit la gară de pe strada Sixth Street și în timp ce a intrat în sala de așteptare, Guiteau a făcut un pas înainte și a apăsat pe trăgaci din spate de la o distanță mică. În timp ce a strigat "Doamne, ce este asta?!" și își ridica brațele, Garfield a mai fost împușcat incă o dată, după care s-a prăbușit.
Garfield nu avea bodyguard sau echipă de securitate; cu excepția lui Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil, primii președinți ai SUA nu au folosit niciodată niciun gardian.
1901: William McKinley
William McKinley a fost asasinat pe 6 septembrie 1901, în interiorul Templului Muzicii, pe terenul Expoziției Panamericane din Buffalo, New York. McKinley dădea mâna cu oamenii de la expoziție când Leon Czolgosz, un anarhist polono-american, l-a împușcat. Președintele în vârstă de 58 de ani a murit opt zile mai târziu, pe 14 septembrie, din cauza cangrenei cauzate de rănile de glonț.
McKinley fusese ales pentru un al doilea mandat în 1900. Czolgosz și-a pierdut slujba în timpul Crizei economice din 1893 și s-a îndreptat către anarhism, o filozofie politică ai cărei adepți uciseseră anterior lideri străini.
După uciderea lui McKinley, pentru care Czolgosz a fost omorât pe scaunul electric, Congresul Statelor Unite a adoptat o legislație prin care însărcina oficial Serviciul Secret cu responsabilitatea de a-l proteja pe președinte.
1923: Warren G. Harding
Warren G. Harding a murit din cauza unui atac de cord brusc în apartamentul său de hotel în timp ce vizita San Francisco în seara zilei de 2 august 1923, la vârsta de 57 de ani.
După moartea sa au apărut teorii conform cărora ar fi fost otrăvit de soția sa, teorii alimentate și de cartea “Moartea ciudată a președintelui Harding” scis[ de detectivul privat Gaston Means care a sugerat că Prima Doamnă Florence Harding și-a otrăvit soțul după ce aflase despre infidelitatea lui. Refuzul doamnei Harding de a permite o autopsie a președintelui Harding nu a făcut decât să contribuie la speculații. Mai mult, timp de o lună, fosta primă doamnă Harding a adunat și a distrus prin ardere corespondența și documentele președintelui Harding, atât oficiale, cât și neoficiale. La întoarcerea ei în Marion, Ohio, doamna Harding a angajat o serie de secretare pentru a colecta și arde actele personale ale președintelui Harding. Potrivit doamnei Harding, ea a întreprins aceste acțiuni pentru a proteja moștenirea soțului ei. Lucrările rămase au fost păstrate departe de public prin Asociația Memorială Harding din Marion.
Pe de altă parte, potrivit medicilor, simptomele din zilele dinaintea morții sale au indicat toate insuficiența cardiacă congestivă, iar o moarte naturală nu ar fi putut fi amânată mult timp.
1945: Franklin D. Roosevelt
Pe 29 martie 1945, Franklin D. Roosevelt a mers la Mica Casă Albă din Warm Springs, Georgia, pentru a se odihni înainte de apariția sa anticipată la conferința de fondare a Națiunilor Unite, la sfârșitul lunii aprilie, la San Francisco. Pe 12 aprilie, în jurul orei 13:00, Roosevelt a spus: „Am o durere groaznică în ceafă”, care au fost ultimele sale cuvinte. Apoi s-a prăbușit înainte pe scaun, inconștient și a fost dus în dormitorul lui. Cardiologul curant al președintelui, Howard Bruenn, a diagnosticat o hemoragie cerebrală masivă (accident vascular cerebral). Roosevelt, în vârstă de 63 de ani, a murit câteva ore mai târziu, fără să-și recapete cunoștința.
Roosevelt a fost președinte mai mult de 12 ani, mai mult decât orice altă persoană, și a condus țara prin unele dintre cele mai mari crize ale sale, care au culminat cu înfrângerea iminentă a Germaniei naziste și înfrângerea Japoniei. La mai puțin de o lună de la moartea sa, pe 8 mai, războiul din Europa s-a încheiat. Președintele Harry S. Truman a dedicat Ziua Victoriei în Europa memoriei lui Roosevelt.
1963: John F. Kennedy
Cel mai recent președinte american care a murit în funcție este John F. Kennedy, care a fost asasinat la 22 noiembrie 1963, în Dallas, Texas. El a fost împușcat mortal de Lee Harvey Oswald, care a tras trei focuri de armă de la o fereastră de la etajul șase al Texas School Book Depository la 12:30 p.m. în timp ce coloana oficială trecea prin Dealey Plaza. În aceeași mașină cu președintele se aflau prima doamnă Jackie Kennedy, guvernatorul Texasului John Connally și soția lui Connally, Nellie; Guvernatorul Connally a fost și el rănit grav în atac. Coloana s-a grăbit către Parkland Memorial Hospital, unde Kennedy a fost declarat mort aproximativ 30 de minute mai târziu, la vârsta de 46 de ani. Connally și-a revenit după rănile sale.
În 1964, după o investigație de 10 luni asupra asasinatului, Comisia Warren a concluzionat că președintele Kennedy a fost asasinat de Lee Harvey Oswald și că Oswald a acționat în întregime singur. De asemenea, a concluzionat că Jack Ruby a acționat singur când l-a ucis pe Oswald în custodia poliției. Cu toate acestea, speculațiile cu privire la „ceea ce sa întâmplat cu adevărat” pe 22 noiembrie 1963, la Dallas, au captat imaginația publicului în deceniile care au urmat. Sondajele efectuate între 1966 și 2004 au constatat că până la 80% dintre americani au suspectat că a existat o conspirație criminală sau o mușamalizare.
Tentative de asasinat
Primul președinte american care s-a confruntat cu un presupus asasin a fost Andrew Jackson în ianuarie 1835, cu 30 de ani mai înainte de asasinarea lui Abraham Lincoln.
Alte tentative de asasinat au avut loc împotriva altor preşedinţi americani precum Theodore şi Franklin Roosevelt, Gerald Ford şi Ronald Reagan.
Franklin Delano Roosevelt a scăpat la limită de o încercare de asasinat în 1933, la fel ca Gerald Ford, care a supravieţuit la două tentative de asasinat în 1975, ambele în California. La 30 martie 1981, preşedintele Ronald Reagan a fost grav rănit de John Hinckley Jr, în timp ce pleca de la Hotelul Hilton din Washington. A rămas în spital timp de douăsprezece zile.
Alte curiozități
- Grover Cleveland, care este singurul care a servit două mandate ne-consecutive, este considerat al 22-lea, respectiv cel de-al 24-lea președinte american
- Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea președinte american a servit trei mandate complete, decedând în timpul celui de-al patrulea. Congresul a aprobat al 22-lea amendament la 21 martie 1947 și l-a înaintat legiuitorilor statului spre ratificare. Acest proces a fost finalizat la 27 februarie 1951, când cele 36 de state necesare din cele 48 au ratificat amendamentul (nici Alaska, nici Hawaii nu fuseseră încă admise ca state), iar prevederile sale au intrat în vigoare la acea dată. Al 22-lea amendament la Constituția Statelor Unite limitează numărul de mandate de președinte al Statelor Unite la două și stabilește condiții suplimentare de eligibilitate pentru președinți.
- Gerald Ford a devenit președinte după ce Richard Nixon a demisionat. Faptul că Ford a continuat ceea ce a mai rămas din mandatul lui Nixon l-a făcut să fie cel de-al 38-lea președinte (chiar dacă nu a fost ales electoral).
- Jimmy Carter este cel mai longeviv fost președinte american. A fost președinte între 1977 și 1981, iar pe 1 octombrie a împlinit 100 de ani