Alte sporturi

Snooker :: „Racheta” e în drum spre noi recorduri!

Ronnie O’Sullivan a cucerit duminică seara în Teatrul Crucible din Sheffield titlul de campion mondial pentru prima oară după șapte ani și pentru a șasea oară în carieră, după ce l-a învins în finală pe Kyren Wilson cu 18-8.
Snooker :: „Racheta” e în drum spre noi recorduri!

O’Sullivan s-a distanțat decisiv înspre final, câștigând opt frame-uri la rând de la scorul de 10-8, cu jocul părând să meargă într-o singură direcție cu Wilson pierzându-și suflul. După ce s-a străduit tot turneul să aibă coerență în tehnica sa, „Racheta” și-a găsit inspirația în ultima zi de concurs, reușind break-uri care îi câștigau jocurile dintr-o singură vizită la masă. O asistență de 300 de oameni l-au privit ridicând trofeul după un turneu desfășurat în condiții speciale.
Cu șase titluri la Crucible, O’Sullivan s-a apropiat la unul singur de recordul de șapte deținut de Stephen Hendry. Cu victoria de duminică, Ronnie a devenit jucătorul cu cele mai multe turnee de puncte câștigate (37), cu unul mai mult decât legendarul scoțian.
La vârsta de 44 de ani, el devine cel mai bătrân campion mondial de la Ray Reardon în 1978, cu șase titluri egalându-i pe acesta și pe Steve Davis. O’Sullivan are acum 20 de turnee câștigate în seria Triplei Coroane (Campionat Mondial, Campionatul Marii Britanii, Masters), cu o distanță incredibilă de 27 de ani între primul și cel mai recent succes.
Cecul de 500.000 de lire e dublul câștigului său anterior din 2013 și îi asigura urcarea de pe locul șase pe doi în clasamentul mondial curent, fiind în urma doar a liderului autoritar Judd Trump.


Finalele de Campionat Mondial ale lui Ronnie O’Sullivan:
2001: victorie cu John Higgins 18 – 14
2004: victorie cu Graeme Dott 18 – 8
2008: victorie cu Ali Carter 18 – 8
2012: victorie cu Ali Carter 18 – 11
2013: victorie cu Barry Hawkins 18 – 12
2014: înfrângere cu Mark Selby 18 – 14
2020: victorie cu Kyren Wilson 18 – 8
 


Au fost momente în timpul turnelui când O’Sullivan a părut frustrat și în pierdere de turație, în special când era condus cu 7-2 în sferturi de Mark Williams sau cu 13 – 9 de Mark Selby în semifinale. Dar a avut parte și de noroc, mai ales în jocul decisiv care i-a asigurat victoria 17 – 16 în fața lui Selby. Mai presus de toate, însă, acesta a fost un triumf al spiritului său de luptă asupra tentației de “a arunca prosopul” așa cum adesea poate fi observat sub ce se vede la suprafață. El și-a dovedit, în sfârșit, că deși se apropie de 45 de ani, încă poate concura în acest maraton al minții, într-un turneu care durează 17 zile.
Wilson ar putea reflecta asupra unei șanse ratate când era condus cu 10-8, după care nu l-a mai pus deloc sub presiune pe adversarul său. Jucătorul de 28 de ani a dat tot ce era mai bun din el pentru a-l învinge pe Judd Trump în sferturi și pe Anthony Mcgill cu 17-16 într-o semifinală care va rămâne în istorie. A cedat, însă, pe final și a pierdut astfel șase dintre cele nouă finale din turneele de puncte în care a ajuns. Totuși, el poate învăța din experiența celei mai bune performanțe personale la Crucible iar câștigul de 200.000 de lire este cel mai mare de până acum și îl urca pe șase, cel mai bun loc ocupat în carieră în clasamentul mondial.
După ce conducea cu 17-8 după a treia sesiune, O’Sullivan a avut nevoie doar de zece minute pentru a închide meciul în sesiunea decisivă, cu un break rapid de 96 de puncte. În ultimele opt frame-uri ale partidei, a reușit șapte break-uri de peste 50 de puncte.
„Eram fericit sa câștig un titlu mondial la un moment dat”, a declarat O’Sullivan. „Odată ce am ajuns la patru știam că mă pot considera unul dintre cei mai buni din istorie pentru că de-atâtea ori a câștigat John Higgins. Orice se adună peste înseamnă că ești într-o companie fantastică. Un lucru pe care îl am este longevitatea. Forma poate fluctua iar mintea se poate rătăci uneori. Prind apoi din nou un pic de gust și vreau să văd dacă mai pot reuși ceva, așa că mai vreau să fac o încercare așa cum am făcut în acest turneu. Când te antrenezi pentru cinci sau șase ore pe zi o faci pentru că vrei să știi dacă lovești suficient de bine pentru a rezista presiunii. Kyren este un jucător de top și el devine mai bun tot timpul. El încă are dorința, foamea de succes și încrederea în abilitățile sale. Focul în el arde suficient de puternic și o să ajungă la performanțele propuse, în cele din urma. O să câștige acest turneu într-o zi, fără să pun prea multă presiune pe el. El se află mult deasupra celor de vârsta lui și mereu încearcă să seteze un standard propriu mai înalt.”
La rândul lui, Wilson a spus: „Nu o să fiu foarte supărat pe mine acum. A fost un vis care a devenit realitate să joc cu Ronnie în finală. M-am chinuit în prima sesiune de ieri. Amândoi eram un pic obosiți după semifinale. Sunt un luptător. Am încercat să mă relaxez, să mă eliberez și să încerc tot ce pot. Noaptea aparține lui Ronnie, el a fost extraordinar în finală. Și-a arătat clasa când nu juca la cel mai bun nivel al său. A fost incredibil în a treia sesiune. Eu sunt foarte norocos să am ceea ce am, să am 28 de ani și să joc sportul pe care îl iubesc. Mi-a oferit o viață minunată. Să particip într-o astfel de arenă e o onoare și mă bucur că a fost permis accesul unui public la finală.”
 

Sursa: https://wst.tv

 

LIKE onportalro