Turism

Canalele din Veneția au rămas fără apă

Vremea rece și lipsa precipitațiilor au lăsat canalele orașului fără apă și pline de nămol dar și o umbră de tristețe printre turiști
Canalele din Veneția au rămas fără apă

Deși nu este un caz chiar neobișnuit în această perioadă a anului, acesta a fost accentuat de Super Luna albastră sângerie (super blue blood moon), fenomen meteorologic vizibil miercuri de pe aproape toată planeta. Același fenomen a cauzat și inundațiile din insulele din strâmtoarea Torres dintre Australia și Papua Noua Guinee, în timp ce locuitorii din Sydney au putut vedea valuri de 2 metri.

În Veneția, precipitațiile scăzute combinate cu fenomenul Super Luna albastră sângerie au cauzat scăderea nivelului apei cu mai mult de 60 de cm, lăsând celebrele gondole în nămol. Cu toate acestea, nu este prima dată când coridoarele orașului au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului apei. În perioada recentă, este al treilea an consecutiv în care Veneţia se confruntă cu această problemă. În 2016, nivelul apei a scăzut cu 66 cm, în timp ce în 2008 și 1989 nivelurile au scăzut cu 90 cm, dar recordul a fost stabilit în 1934, cu o scădere cu 121 cm.
 

Venetia secata


Odată cu precipitațiile anunțate pentru perioada următoare însă lucrurile vor reveni la normal.

Însă, îngrijorător este un raport publicat anul trecut care arăta că Veneția se află pe lista localităților cu risc major de inundații până la sfârșitul secolului, mai exact orașul va fi acoperit complet de apă. Cercetătorii au declarat că Marea Mediterană este prognozată să crească cu până la 140 cm înainte de 2100, inundând 5.500 de kilometri pătrați din câmpiile de coastă.

Sursa: independent.co.uk

LIKE onportalro